Качамакът е изключително вкусено, но доста пренебрегвано ястие от българската национална кухня. Мнозина неоснователно го определят като проста, селска храна, която очевидно не е достатъчна изтънчена за тяхната трапеза.
Всъщност качамак има не само в българската кухня, но и в италианската кухня, както и в румънската кухня, като там той е познат съответно под наименованията полента и прочутата мамалига.
Има десетки причини качамакът да е редовен гост на трапезата ни, защото освен вкусовите си качества, той безспорно е богат и на полезни вещества. Основната съставка на качамака е царевичното брашно, което има високо съдържание на целулоза и си смята, че ефективно прочиства токсините от организма.Освен него в качамака има още само вода, сол и по желание - масло, червен пипер, пръжки и др.
В състава на царевичното брашно има още много витамини от групите B и E, както и ценни микроелементи като желязо. В качамакът се съдържат още витамин C и витамин PP, както и две от незаменимите аминокиселини – триптофан и лизин.
И ако вече сте се убедил в това колко вкусен и полезен е качамакът, ние ви предлагаме да изпробвате нашите рецепти за качамак със сирене, качамак с кашкавал, италиански качамак със сушени домати и италианска полента.
Коментари