Можете да приготвите домашен кашкавал от кисело мляко. Ето един прост начин за изработка на домашен кашкавал:
Съставки за домашен кашкавал от кисело мляко
1 литър кисело мляко (с ниско съдържание на мазнини)
1/4 чаша бял оцет или лимонов сок
1 чаена лъжичка сол
Приготвяне на домашен кашкавал от кисело мляко
Подгответе силиконови или пластмасови форми за кашкавал или може да използвате малки кухненски кошнички, ако нямате специални форми.
Налейте киселото мляко в голяма тенджера и загрейте на слаб огън, като постоянно разбърквате.
Добавете белия оцет или лимоновия сок в млякото и продължете да разбърквате нежно. Ще забележите, че млякото започва да се разделя на сгъстена част (сирене) и суроватка.
След като сиренето се отдели напълно от суроватката, премахнете тенджерата от огъня и оставете я да седи за около 5 минути.
След това с помощта на дървена лъжица или кърпа издигнете сиренето от тенджерата и поставете в предварително подготвените форми за кашкавал. Ако използвате кухненски кошнички, може да сложите сиренето директно в тях.
Посолете всяка форма с по малко сол и оставете на страни, да се охладят до стайна температура.
След като домашното сирене е напълно охладено, покрийте формите с кашкавала с пластмасово фолио и ги поставете в хладилник за около 24 часа.
След 24-часово зреене можете да извадите кашкавала от формите и да го нарежете на парчета.
Домашният кашкавал от кисело мляко може да бъде по-мек и кремообразен в текстурата си, в сравнение със стандартния кашкавал, който се прави от краве мляко.
Вижте още:
- Защо мухлясва кашкавалът;
Коментари