Преди да отговорим на въпроса вредна ли е сметаната трябва да разясним какво представлява тя. Сметаната е млечен продукт, който представлява нехомогенизирано мляко с високо съдържание на мазнини. Или с други думи това е съвременното наименования на каймака.
В миналото сметаната се е получавала чрез обиране на каймака в прясното мляко, но днес за целта се използват модерни центрофуги. И ако преди са е приготвяла само от прясно краве мляко, то днес на пазара има млечна сметана, растителна сметана и всякакви различни видове сметана, които се отличават по форма и наситеност.
Сметаната е изключително полезна за здравето, когато се консумира в малки количества. Тя съдържа триптохан, която повдига настроението, успокоява и одобрява. Освен това има висока биологична и енергийна стойност и е важна част от лечебното хранене.
Препоръчва се при заболявания, свързани с дефицит на солна киселина в стомашния сок и при бъбречни заболявания. Тя е важна съставка от менюто при лечение на язва, остър гастрит или остри инфекциозни заболявания.
Сметаната е вредна за хора, които страдат от затлъстяване, атеросклероза, имат проблеми с жлъчката и черния дроб. Тя е противопоказна за хора с лактозна непоносимост и поради високото ѝ съдържание на мазнини, се препоръчва да се консумира не повече от 100 г на ден.
Сметаната е широко използвана в куланирията. Тя присътва в десетки рецепти със сметана. Нашите топ предложения за ястия със сметана са сьомга със сметана на фурна и гъби кладница със сметанов сос.
Коментари