Канелата е подправка, направена от дървесна кора и често се рекламира, заради потенциалните си лечебни свойства.
Хората са употребявали канела за намаляване на възпалението, понижаване на холестерола и борба с бактериите. Повече от десетилетие изследователите работят, за да разберат дали може да помогне на хората с диабет.
Захарният диабет е хронично и социално-значимо заболяване, при което е повишено нивото на глюкозата в кръвта. Глюкозата е необходима за производство на енергия, което става във всяка клетка на тялото.
В проучване 30 души с диабет тип 2 са разделени на три групи: приемащи 1 грам, 3 грама или 6 грама добавки с канела дневно.
След 40 дни същите са имали по-ниски нива на глюкоза.
Здравословната канела може да има някои ползи за здравето. Американската диабетна асоциация обаче не препоръчва да се разчита на канелата, като начин за намаляване на нивата на кръвната захар.
Резултатите от проучванията са противоречиви и няма достатъчно доказателства, за да се докаже, че работи.
Най-добрият залог е да се следва планът за хранене при диабет, да се правят редовни упражнения и да се приемат правилно лекарствата предписани от лекар.
Коментари