Как да използваме жива мая?

Как да използваме жива мая?

За разлика от нашите пра-пра-баби, които навремето са си приготвяли различни живи закваски, днес на наше разположение има мая, без която приготвянето на вкусни сладкиши, ароматен домашен хляб, катми и др. ще бъде доста трудно, почти не възможно.

На пазара у нас се предлагат основно два вида мая - прясна мая и суха мая. Повечето домакини погрешно смятат, че прясната мая е “жива”, а сухата не. Всъщност и двата вида мая са, така да се, каже живи. Те представляват концентрирана маса от дрожди, които се активизират, за да помогнат на тестото ни да втаса.

И с двата вида мая може да се работи по един и същ начин. Първо маята (суха или прясна) се разтваря в малко топла вода, в която е добавена захар. Продуктите се разбъркват до пълното разтваряне на маята, след което се оставят на топло, за да шепнат и се прибавят към останалите продукти за тесто - брашно, яйца и др.

Когато работите със суха мая, не е задължително предварително да я разтворите във вода, може директно да я прибавите към брашното. Въпреки това ви препоръчваме винаги да разтваряте маята предварително и да я изчакате да шупне. Само така може да сте сигурни, че маята и съдържащите се в нея дрожди са живи и питката ви наистина ще бухне.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати