Какво са момици?

Какво са момици?

Момиците са деликатес, обожавани от ценителите по цял свят. Какво всъщност представляват те? Това са тимусните жлези на телешкото месо, младото говеждо месо, агнешкото и свинското. Момиците са чифтни жлези - има една по-продълговата в гърлото и една по-кръгла, по-голяма, която се намира близо до сърцето на животното.

По принцип двете жлези са свързани една за друга с тръба, но тя обикновено се отстранява преди момиците да стигнат до търговската мрежа.

Момиците, които се намират в близост до сърдечната област, са по-търсени и ценени от другите, защото имат по-деликатен аромат и твърда консистенция. В кулинарията най-търсени са момиците от отраснали или млади теленца. Не им отстъпват по вкусови качества и агнешките момици.

Трябва да ви предупредим, че момиците от свинско или говеждо месо се отличават с доста по наситен аромат и изискват допълнителна кулинарна обработка. В магазина избирайте само бели момици, твърди и закръглени, които след това трябва да сготвите в рамките на 24 часа.

Ако вече сте си купили момици от магазина може да опитате нашата рецепта за Агнешки момици на фурна или Пържени свински момици.

Рейтинг

5
Общо 4 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Василиса Прекрасна
Търсех какво са момиците и това беше единственото обяснение, което намерих. И в него обаче има нещо, което ме смущава. В зоната на гърлото няма тимус, там е щитовидната жлеза. А тимусът е в зоната на сърцето. Така че пак не знам дали момиците са едната жлеза или другата, или и двете. В БГмама пък някой беше написал, че били лимфни възли...
3
1