Gotvach.bg»Съвети»Как паят да има хрупкава коричка?

Как паят да има хрупкава коричка?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Как паят да има хрупкава коричка?

Овладяването на направата на универсално хрупкаво тесто за пай е основно умение, което е от съществено значение за всеки добър готвач.

За да има паят хрупкава коричка, трябва да се спазват следните съвети:

- Първо, трябва да се използва хлебно брашно. Универсалното брашно може да е по-лесно за намиране, но съдържанието на протеини в хлебното брашно, позволява да се получи по-добър резултат. Хлебното брашно има около 12 % съдържание на протеини. Смесват се например 250 г хлебно брашно, 205 г масло, нарязано на кубчета и охладено, 3 г сол, вода – до гладко тесто.

- Второ, хубаво е да се направи повече тесто, отколкото е необходимо. Допълнителното тесто е малка инвестиция, която прави работата с него много по-лесна. Ако то не достигне, трябва да се разтегне много, за да стигне до ръба на формата за пай. Може да се окаже накрая, че кората за пай е напукана или твърде тънка;

- Също така тестото трябва да се охлади. Смесва се ледено студена вода в предварително охладено брашно и масло. Омесва се тесто, което се оставя да стои в хладилника. След като се разточи, отново се охлажда. Защо? Студеното тесто е много по-лесно за боравене и поддържа форма много по-добре от тестото със стайна температура. То няма да се разкъса, когато се разточва или премества;

- За киш, тиквен пай и други течни пълнежи се поставят тежести върху тестото, за да се получи хрупкава кора. Покрива се с алуминиево фолио и се изсипва сух боб. Пече се за 20 минути на силна фурна (180-200 °C ). Отстраняват се тежестите. Пече се паят още пет минути за идеално хрупкава коричка. След това се пълни с плънка и се допича, ако е необходимо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен