Gotvach.bg»Съвети»Как паят да има хрупкава коричка?

Как паят да има хрупкава коричка?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Как паят да има хрупкава коричка?
Чугунен тиган с капак - 26 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
75.00 лв.

Овладяването на направата на универсално хрупкаво тесто за пай е основно умение, което е от съществено значение за всеки добър готвач.

За да има паят хрупкава коричка, трябва да се спазват следните съвети:

- Първо, трябва да се използва хлебно брашно. Универсалното брашно може да е по-лесно за намиране, но съдържанието на протеини в хлебното брашно, позволява да се получи по-добър резултат. Хлебното брашно има около 12 % съдържание на протеини. Смесват се например 250 г хлебно брашно, 205 г масло, нарязано на кубчета и охладено, 3 г сол, вода – до гладко тесто.

- Второ, хубаво е да се направи повече тесто, отколкото е необходимо. Допълнителното тесто е малка инвестиция, която прави работата с него много по-лесна. Ако то не достигне, трябва да се разтегне много, за да стигне до ръба на формата за пай. Може да се окаже накрая, че кората за пай е напукана или твърде тънка;

- Също така тестото трябва да се охлади. Смесва се ледено студена вода в предварително охладено брашно и масло. Омесва се тесто, което се оставя да стои в хладилника. След като се разточи, отново се охлажда. Защо? Студеното тесто е много по-лесно за боравене и поддържа форма много по-добре от тестото със стайна температура. То няма да се разкъса, когато се разточва или премества;

- За киш, тиквен пай и други течни пълнежи се поставят тежести върху тестото, за да се получи хрупкава кора. Покрива се с алуминиево фолио и се изсипва сух боб. Пече се за 20 минути на силна фурна (180-200 °C ). Отстраняват се тежестите. Пече се паят още пет минути за идеално хрупкава коричка. След това се пълни с плънка и се допича, ако е необходимо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен