В някой части на България вместо патоки се използва наименованието "парцуца", "пърцуца", а в Югоизточна България - "лангер".
Процесът на производство на ракия може да се раздели главно на 3 етапа. А именно:
- Първият е, когато започва да тече ракията (първакът) - Той не е годен за пиене. Съдържа етилов алкохол, големи количества метилов спирт и други вещества. Усеща се неприятен мирис и вкус на ракията. Обикновено това количество е между 1 и 2 литра. Зависи от обема на казана и от гъстотата на джибрите.
- През вторият етап тече ракията, която е годна за консумация.
- През третият етап тече патоки. Това е течността, която вече е с алкохолен градус под 40. Тя е с леко кисел вкус, понякога с неприятен аромат и не се пие. Патокито се събира и се използва при последващо зареждане на казана с джибри. То не е подходящо да се използва за разреждане на ракия, за да се смъкне алкохолния градус, поради оставащия кисел вкус.
Възрастните хора ползват патоки за разтривки при простуда.
Коментари