Gotvach.bg»Съвети»Какво са патоките?

Какво са патоките?

Какво са патоките?

В някой части на България вместо патоки се използва наименованието "парцуца", "пърцуца", а в Югоизточна България - "лангер".

Процесът на производство на ракия може да се раздели главно на 3 етапа. А именно:

- Първият е, когато започва да тече ракията (първакът) - Той не е годен за пиене. Съдържа етилов алкохол, големи количества метилов спирт и други вещества. Усеща се неприятен мирис и вкус на ракията. Обикновено това количество е между 1 и 2 литра. Зависи от обема на казана и от гъстотата на джибрите.

- През вторият етап тече ракията, която е годна за консумация.

- През третият етап тече патоки. Това е течността, която вече е с алкохолен градус под 40. Тя е с леко кисел вкус, понякога с неприятен аромат и не се пие. Патокито се събира и се използва при последващо зареждане на казана с джибри. То не е подходящо да се използва за разреждане на ракия, за да се смъкне алкохолния градус, поради оставащия кисел вкус.

Възрастните хора ползват патоки за разтривки при простуда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
Общо гласували: 2
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати