За сведение на тези, които никога преди не са консумирали ястие с паста талиатели, това е паста на основата на яйца, която произхожда от Северна Италия. Обикновено се предлага на снопчета.
При приготвянето на порция паста, обема ѝ се увеличава два пъти.
Как и колко време се варят талиатели?
Талиателите се поставят във вряща вода (1 литър вода за всеки 100 грама паста и 1/2 чаена лъжичка сол на 1 литър вода). Веднага се разбъркват, за да се предотврати залепването на пастата по стените и дъното на тенджерата.
В зависимост от производителя, времето за варене на талиатели варира между 4 и 6 минути. Точното време за готвене може да се провери на опаковката. Времето започва да се брои от времето на кипене на водата. Разбъркват се на всеки 2 минути. Тенджерата, в която се варят талиатели, не се покрива с капак. Често предпочитани за консумация са ал денте.
Когато пастата се свари, се отцежда много бързо в гевгир.
Сервират се с любим сос (например класическия сос Болонезе) и се поливат със зехтин на вкус.
Виж също как да не слепва пастата и в колко вода се варят спагети.
Коментари