Водата завира, добавяте пастата и готвите до ал денте. Лесно, нали? Макаронените ястия могат да бъдат толкова изкушяващи – невероятно леки, невероятно вкусни – но могат да бъдат и гъсти и залепнали.
Независимо дали става дума за печена лазаня, салата с макарони или чиния със спагети съчетани с обикновено песто – има тънкости, които трябва да знаете, за да приготвите перфектна паста. Едно от тях е в колко вода се варят спегетите и макароните?
Когато става въпрос за правилното приготвяне на паста, има много нюанси, които могат да повлияят на вкуса и текстурата на крайното ястие.
1. Измерете пастата
Ако имате кухненска везна, първо претеглете пастата. Измерете около 100 до 125 грама на човек, ако ще сервирате пастата като основно ястие и 75 грама на човек, ако я сервирате като предястие.
2. Кипнете вода
Използвайте около 4 литра вода за всеки 450 г паста. Като цяло, колкото повече паста готвите, толкова повече вода трябва да използвате.
3. Посолете
Препоръчваме да посолите водата, след като е започнала да ври и точно преди да добавите пастата. Ако посолите твърде рано, водата ще се изпари, което ще направи водата по-солена. Обикновено съотношението е 2 супени лъжици сол на 4 литра вода. Подсолената вода овкусява пастата. Щедрото количество сол във водата подправя пастата отвътре, тъй като тя абсорбира течността и набъбва.
За да не залепнат макароните, разбъркайте през първите минути от готвенето. Това е решаващият момент, когато повърхността на водата е покрита с лепкаво и подобно на лепило нишесте. Ако не разбърквате, спагетите или макароните ще се допират едни до други, буквално се ще се сварят залепнали.
И за да използвате наученото з аправилно варене на спагети и макарони, разгледайте тези вкусни рецепти и си изберете някоя за вечеря тази вечер:
- паста Болонезе;
- печена паста.
Коментари