Колко хубаво е да се ползва сладкото от ягоди за различни тестени изделия като гофрети, палачинки, бухтичики, чийзкейк и други особено в зимните месеци.
Рецептата за ягодовото сладко е класическа, 1:1 плод към захар или:
- Ягоди – 1 килограм, узрели;
- Захар – 1 килограм, кафява;
- Лимонтузу – ½ чаена лъжица;
За направата на вкусното сладко от ягоди, първо, се измиват и почистват ягодите. Поставят се в купа и се посипват със захарта. Престояват така една нощ в хладилник.
На другия ден се прехвърлят заедно със сока, който са пуснали в посудата, която е избрана да се вари сладкото. Образува ли се пяна, събира се и се премахва с решетъчна лъжица.
Щом е готово, махаме сладкото от котлона, като преди да го махнем, добавяме лимонтузуто.
Сладкото от ягоди не трябва да е много гъсто, защото после не може да се извади от бурканчетата.
Още горещо се прехвърля в чисти буркан по 250 мл, поставят се капачките и се обръщат бурканите надолу с капачките. От такава доза излизат около 4-5 бурканчета със сладко от ягоди по 250 мл.
Коментари