Завързването на пуйка или каквото и да е птиче месо, е по същество практичен начин да се завърже птицата преди печене. Не е трудно да се направи и гарантира, че всички части на пуйката ще се готвят равномерно.
Ако се остави пуйката незавързана, има вероятност твърде много горещ въздух да попадне в кухината на птицата и да изсуши гърдите, преди крилата и бутчетата ѝ да се сготвят.
Ето как се завързва пуйка стъпка по стъпка.
Стъпка 1
Поставя се пуйката на дъска за рязане с краката обърнати към готвача, а гърдите X нагоре.
Стъпка 2
Приготвя се месарски канап с дължина, около 90 см.
Стъпка 3
Пуешките крила се притискат възможно най-близо до тялото. Така или иначе, целта е крилата да са плътно прилепнали към пуйката, а върховете им да са прибрани, за да не изгорят по време на готвене.
Стъпка 4
Плъзга се канапа под пилето, така че краищата на канапа да притискат отстрани всяко от крилата.
Стъпка 5
Държат се двата края на канапа опънати и се кръстосват. Издърпва кръстосания канап към готвача, така че кръстосването да е в долния край на гърдите, обърнати към готвача.
Стъпка 6
Издърпва се канапа надолу и минава под краищата на бутчетата, като след това се издърпва обратно нагоре и се завързва на панделка върху краищата на пуешките бутчета.
Пуйката е завързана!
Коментари