Gotvach.bg»Съвети»Как да предпазим орехите от червеи

Как да предпазим орехите от червеи

Как да предпазим орехите от червеи

Орехът е дърво, което се смята за сравнително устойчиво на вредители. По тази причина то не се третира със препарати за защита. За съжаление това не е така. Много често при събиране на орехите установяваме, че отвътре са изсъхнали, изгнили или изядени от червеи.

Най-често орехите се поразяват от ореховият плодов червей. Този малък и неприятен вредител прониква през мястото на закрепване на орехчетата към дръжката. В последствие той навлиза навътре и напълно разваля ядките на плодовете.

Плодовият червей зимува в падналите от дървото орехи, в почвата или в пукнатините на кората на дървото. В края на пролетта прави какавиди, от които се излюпват дребни пеперудки. През юни те са готови да снасят яйца по младите орехчета, а след около две седмици се излюпват червейчета, които поразяват в плодовете.

Кората на заразените орехи потъмнява, свива се и те сами падат преждевременно заедно с вредителите от дървото.

За да се преборим с този вредител, е необходимо по време на вегетационния период обработка с пестициди.

Но поради височината на дърветата, това е трудно осъществимо. Затова е нужно остъргване на старата и напукана кора, дълбока оран на почвата под дърветата, за да се унищожат вредителите, които зимуват в почвата, задължително събиране на нападалите орехи и изхвърляне далеч от плодни дръвчета.

Орехите достигат своята зрялост през есента. Когато ядката на ореха е добре узряла, те падат сами от дървото и тогава е времето за тяхното събиране.

За да се съхранят за по-дълго време, е добре орехите, след като се съберат, да се оставят да изсъхнат и да се съхраняват в мрежа или касетка.

По този начин се осигурява тяхното проветряване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати