С настъпването на пролетта природата се събужда за живот. И тогава много от домакините отварят тефтерите с изпитани рецепти за сладко от зелени орехчета или прословутият ликьор от зелени орехчета.
Има много причини да добавите в ежедневното си меню зелени орехчета. Те са богати на витамин С, имат много желязо, фосфор и тиамин. Тяхната редовна консумация оказва общо благоприятно въздействие върху храносмилателната система, засилва метаболизма, действа общоукрепващо.
Сред ползите на зелените орехчета са и тяхното кръвопречистващо свойство, те гонят паразитите от тялото и за изключително ефикасни при възпалителни процеси в устната киселина.
Но за да приготвите вкусно сладко от зелени орехчета или да направите по изпитана рецепта тинктура от зелени орехчета, първо трябва да ги наберете.
Кога се берат зелените орехи?
Най-подходящото време за бране на зелени орехчета е в началото, най-късно средата на месец юни. По това време зелените орехчета са нараснали достатъчно на големина, но все още са млечни и не са образували твърда ядка.
Когато ядката вече е образувана, не е подходящо да бъдат брани и използвани за кулинарни или лечебни цели.
За приготвянето на прословутият ликьор от зелени орехчета ви трябват около 40 пресни орехчета, млечни.
Те се измиват добре, нарязват се на четвъртинки и се заливат с един литър водка. Тази смес е оставя на светло за около 40 дни, след което се прецежда. Получената настройка трябва да се съхранява на тъмно.
Лечителите препоръчват да се приема от тази настойка от зелени орехчета по 1 чаена лъжичка всеки ден сутрин преди хранене в продължение на 7 дни.
Коментари