В различните религии има определени обичаи в начина на хранене.
В християнството се хапва почти всичко, в исляма е забранено всичко, което води до опиянение, някои меса. Затова, в исляма имат така наречената халал храна, което значи, че тази храна е годна за консумиране.
В еврейската религия може да се пие алкохол, защото според техните вярвания, той е "кашер".
Какво всъщност е кашер и кои са кашер храните? В книга, наречена Тора, която е свещена за евреите, е написано, че плодовете и зеленчуците са позволени, но свинското месо е забранено. Кашер е всичко "позволено".
Според еврейската религия млякото и месото трябва да бъдат съхранявани в отделни съдове. Не бива да бъдат смесвани, нито докато се готвят, нито докато се ядат.
Когато един евреин е консумирал месо, е нужно да изчака не по-малко от три часа, за да пие кафе с мляко.
У нас така наречените кашер храни се определят от Софийската синагога. Когато например равинът трябва да определи едни кисели краставички като кашерни, той следи за всички продукти, с които те се приготвят - всички те трябва да са кашерни.
По родното Черноморие, когато има туристи от Израел, се приготвят различни видове риба и зеленчуци, които се увиват в алуминиево фолио и така се пекат.
Когато се приготвят, готвачът, който ги прави, задължително трябва да използва ръкавици. Месото, както и млечните продукти, с които се хранят евреите в България, се произвеждат от синагогата, за да се следи тяхното качество.
Като обобщение, можем да кажем, че кашер е свещена храна за евреите.
Вижте още закони на хранене за евреите, както и традициите в израелската кухня.
Коментари