Маслините представляват малко дръвче или храст и растат предимно в Средиземноморските страни. По принцип маслините се ядат сурови или се консумират под формата на зехтин.
Интересното е обаче, че могат и да преминават през термична обработка, като например паниране. А то става много лесно, а резултатът е много вкусен.
Панираните маслини са идеално мезе. Ето и как да си направите вкъщи сами панирани маслини:
Продуктите, които ще ви трябват, са:
- 200 грама маслини, които преди панировка можете да напълните с плънка по избор;
- Брашно, чието количество е 3/4 ч.ч.;
- Брашно за овалване, което трябва да е 1/4 ч.ч.;
- Половин чаена чаша вода;
- Галета- 1 ч.ч., като за панирането на маслините е най-добре да използвате панко галета;
- Морска сол на люспи и 500 мл зехтин;
А ето и как се правят:
В купа си сложете 3/4 ч.ч. брашно, заедно с водата и разбъркайте добре. Трябва да се получи гъсто тесто. Добавете и щипка сол. Ако се налага, можете да добавите още брашно или вода, докато се получи гъсто тесто. За да панирате маслините, първо ги овалвате в брашно, след това в полученото тесто и накрая завършвате с галетата. Загрейте зехтина в подходящ съд на висока температура. След това сложете панираните маслини да се изпържат до златисто и поднесете със сос по избор. Можете да ги сервирате панирани маслини като мезе за всяко питие.
Вижте още с какво са полезни маслините, как се обезсоляват маслини или научете как да съхранявате маслини.
Коментари