Колко калории има в царевицата?

Колко калории има в царевицата?
Снимка: gotvach.bg

Царевицата е една от най-разпространените зърнени култури. Нейна родина е Америка. В продължение на стотици години тя е била основна храна за ацтеки, маи, инки и северно-американските племена.

Всъщност съвременната сладка царевица, известна още като млечна царевица, която похапваме с такова удоволствие, е именно разновидност на индианската царевица.

Нутриционистите са категорични, че царевицата е добър източник на витамин B1, витамин B5, витамин C, фолат, както и на много диетични фибри. Освен това редовната консумация на царевица предпазва от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Но преди да се нахвърлим върху вкусната варена царевица или царевица с масло, е добре да проверим колко калории има в царевицата.

В 100 г жълта, варена царевица се съдържат едва 96 калории, а в суровата царевица техният брой е 86. В консервираната царевица има 71 калории в 100 г продукт.

Въпреки че не е сред най-нискокалоричните продукти, царевицата е изключително вкусна, питателна и лесна за приготвяне, което обуславя и широката ѝ кулинарна употреба.

Царевицата отлично се съчетава с различни видове меса, в което може да се уверите, ако опитате Пилешко с царевица или Свинско с грах и царевица. Тя е чест гост в различни салати - като Салата от риба тон и царевица или Салата с рулца от раци, риба тон и майонеза. Може да си приготвите дори Ракия от царевица.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати