Мановият мед се различава от цветния мед по това, че не се произвежда от нектара на цветята, а от секрети на дървета и растения или от веществата, които оставят насекомите по тях.
Мановият мед е по-гъст и по-тъмен от цветния мед, има характерен вкус и е богат на минерали и антиоксиданти.
Ето как става процесът:
Произход на маната: Мана е лепкава субстанция, която се образува по листата и кората на дървета като дъб, бор, липа, смърч и други. Тя може да има два основни произхода:
- Растителен произход: Дърветата отделят мана, когато са подложени на стрес (суша, голяма жега и др.);
- Животински произход: Много често маната е резултат от дейността на насекоми като листни въшки и други видове хемиптери, които се хранят със сока на дърветата. Те изсмукват сока и изхвърлят ненужните захари, оставяйки след себе си сладка субстанция - мана.
Пчелите събират тези сладки секрети вместо цветен нектар, когато няма достатъчно цветя наоколо. След това те я пренасят в кошера, където процесът на трансформация в мед е същият, както при цветния нектар.
Вижте повече за липовия мед и какво представлява полифлорният мед?
Коментари