Лимоните са сред най-популярните цитрусови плодове в света.
Растат по лимонови дървета и са хибрид между оригиналния цитрон и лайм.
Има много начини да се насладите на тях, но вкусът им е много кисел и обикновено не се консумират самостоятелно или като цял плод, а като добавка за вкус на готови ястия, към дресинги, към напитки.
Лимоните съдържат главно въглехидрати (10%) и вода (88–89%). Един среден лимон осигурява около 20 калории.
100 г обелен лимон има
:29 калории;
1.1 г протеин;
9.3 г въглехидрати;
2.5 г захар;
2.8 г фибри;
0.3 г мазнини;
Лимоните осигуряват и редица витамини и минерали:
Витамин С - Основен витамин и антиоксидант, витамин С е важен за функцията на имунната система и здравето на кожата.
Калий - Диета с високо съдържание на калий може да понижи нивата на кръвното налягане и да има положителен ефект върху здравето на сърцето.
Витамин В6 - участва в превръщането на храната в енергия.
Растителните съединения в лимоните и други цитрусови плодове могат да имат благоприятен ефект при рак, сърдечно-съдови заболявания и възпаления. Ето кои са тези съединения и ползите от тях:
Лимонена киселина - може да помогне за предотвратяване образуването на камъни в бъбреците.
- Хесперидин - може да укрепи кръвоносните съдове и да предотврати атеросклерозата.
- Диосмин - подобрява мускулния тонус и намалява хроничното възпаление в кръвоносните съдове.
- Д-лимонен - основният компонент на лимоновите етерични масла и отговорен за аромата на лимоните.
- Ериоцитрин - Този антиоксидант се намира в лимоновата кора и сок.
А за да е по-сладък животът, може да си спретнете лимонов сладкиш, лимонови бухти или пък домашна лимонада.
Коментари