Когато става дума за кюфтета, няма две еднакви мнения по въпроса - всеки има собствена рецепта, в която смесва по свое усмотрение свинско и телешко месо, сланина, различни подправки, хляб, галета, яйца, лук и всякакви други тайни съставки.
Истината е, че у нас в момента няма действащ държавен стандарт, в който да е описано точно колко сол, черен пипер, газирана вода или лук трябва да се добавят към каймата за кюфтета. С други думи всички рецепти са верни и всеки има правото да си приготвя каймата по свое усмотрение.
Според една от най-разпространените рецепти за приготвяне на кайма за кюфтета, за да получите 1 кг качествена кайма, трябва да смелите 800 г много тлъсто свинско месо и 200 г телешко месо.
Към тях се прибавят 100 мл газирана вода, 100 г лук, 4 г черен пипер, 4 г сол и точно 22 г сол.
Ако обаче решите да месите кюфтета с готова кайма, тогава в никакъв случай не добавяйте сол, защото обикновено в каймата вече е добавена доста сол и има опасност да пресолите кюфтетата.
Всички тънкости при правене на кюфтета и кебапчета може да откриете на нашия сайт. Там може да откриете и изпитани рецепти за кюфтета на скара или кюфтета в разкошен сос. А що се отнася до солта - просто сложете толкова, колкото отговаря на вашия вкус.
Коментари