Да, доматите могат да бъдат замразени, освен това зелените са просто идеални за това, защото имат по-малко течност и са по-плътни.
Малките зелени домати (като чери) могат да се замразяват цели.
Големите домати трябва да бъдат подготвени за замразяване.
Ако ще използвате доматите за яхнии, гювечи, супи или сосове, тогава всичко е много лесно - просто ги нарежете на кубчета.
Ако ще пържите зелените домати, например за хамбургер в американски стил, тогава трябва да ги нарежете на тънки кръгчета.
Меката, водниста сърцевина, ако има такава, трябва да се отстрани. Освен това тези домати често се панират и след това се пържат.Така че има смисъл да ги замразите директно в панировката.
Но във всеки случай е по-добре да замразите доматите отделно, за да не се слепят и да замръзнат по-бързо, едва тогава трябва да ги поставите в контейнери за съхранение.
Заслужава да се отбележи, че замразените зелени домати не са подходящи за пресни салати поради промените в текстурата, които настъпват след размразяването. Те обаче ще запазят специалния си вкус в готовите ястия.
Зелените домати могат да се съхраняват във фризер до 6-12 месеца, което ви позволява да се наслаждавате на техния вкус и аромат през цялата зима.
Вижте защо да хапвате повечко зелени домати, както и какво да сготвим със зелени домати.
Коментари