Ананасът е безопасен и дори полезен за повечето бременни жени, когато се консумира в умерени количества. Той е богат на витамин C, който укрепва имунната система, и съдържа фибри, които подпомагат храносмилането.
Освен това ананасът съдържа бромелаин – ензим, който подпомага разграждането на белтъците.
Има обаче някои митове и предупреждения. Смята се, че бромелаинът може да предизвика омекотяване на шийката на матката и в много големи количества например чрез екстракт, а не от самия плод може да предизвика контракции.
Но количеството бромелаин в един пресен ананас е твърде малко, за да има този ефект. Затова няма научни доказателства, че умерената консумация е опасна.
Ананасът е киселинен плод и може да предизвика киселини или стомашен дискомфорт при жени, които вече имат този проблем по време на бременността.
Ако бременната жена е чувствителна или има алергия към ананас, трябва да избягва консумацията му.
Консумирайте ананас в умерени количества – например 1-2 филийки на ден – и слушайте тялото си. Ако имате съмнения или особени здравословни притеснения, най-добре е да се консултирате с лекаря си.
Вижте още какъв е съставът на ананаса, както и защо да не ядете сърцевината на ананаса.
Коментари