Gotvach.bg»Съвети»Как да печем кекс на фурна с вентилатор?

Как да печем кекс на фурна с вентилатор?

Как да печем кекс на фурна с вентилатор?

Печенето на кекс е изкуство, което изисква не само точни пропорции на съставките, но и правилен контрол на температурата и въздушния поток във фурната.

Фурните с вентилатор стават все по-популярни поради способността им да разпределят топлината равномерно, като същевременно намаляват времето за готвене.

Въпреки това, за да се постигне перфектно изпечен кекс – пухкав, с равномерна текстура и златиста коричка – е необходимо да се познават някои специфични техники и трикове.

Как работи фурната с вентилатор

Фурната с вентилатор, известна още като конвекционна фурна, използва вентилатор и нагревателни елементи за равномерно разпределение на горещия въздух. Това води до по-бързо и по-равномерно изпичане на храната, тъй като топлината достига до всички страни на кекса. Въпреки че тази функция е идеална за някои ястия като печени зеленчуци или месо, при кексовете е необходимо внимателно регулиране на температурата и времето за печене, за да се избегне изсушаване или неравномерно втасване.

Защо е важно да регулираме температурата

Когато печем кекс на вентилаторна фурна, е важно да намалим температурата с около 20 °C в сравнение с обикновената фурна. Например, ако рецептата изисква печене на 180°C в обикновена фурна, при фурна с вентилатор трябва да настроим температурата на 160°C. Това е така, защото горещият въздух циркулира по-бързо и по-интензивно, което може да доведе до преждевременно изсушаване на кекса или образуване на твърда коричка, докато вътрешността остане недопечена.

Подготовка на тестото и формата за печене

За да се постигне перфектен резултат, подготовката на тестото е от съществено значение. Когато използвате вентилаторна фурна, уверете се, че:

- Тестото е добре разбито: Това ще осигури равномерно втасване и пухкава текстура;

- Формата за печене е правилно подготвена: Намажете я с масло и поръсете с брашно или използвайте хартия за печене, за да предотвратите залепване;

- Не препълвайте формата: Оставете поне една трета от височината ѝ празна, за да има място тестото да втасва.

Правилно позициониране във фурната

Позицията на формата във фурната също е от значение за равномерното изпичане на кекса. При фурни с вентилатор е най-добре формата да се постави на средната решетка. Така горещият въздух ще циркулира равномерно около кекса, без да прегаря горната част. Ако печете няколко кекса едновременно, разположете формите така, че да има достатъчно пространство между тях за циркулацията на въздуха.

Продължителност на печенето и проверка за готовност

Вентилаторната фурна пече по-бързо, затова е добре да започнете да проверявате кекса около 10 минути преди посоченото в рецептата време. За да проверите дали кексът е готов:

- Използвайте клечка за зъби: Поставете я в центъра на кекса и ако излезе чиста, значи е готов.

- Леко натиснете върха на кекса: Ако бързо се възстанови и не остава вдлъбнатина, значи е добре изпечен.

- Златиста коричка: Кексът трябва да е със златиста коричка, но не прекалено тъмна.

Ако горната част започне да потъмнява твърде бързо, можете да покриете с алуминиево фолио и да продължите печенето на кекса.

Вижте също и тези грешки при печене на кекс. Не пропускайте да се усъвършенствате с още съвети за наистина бухнал кекс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен