Аспержите са деликатесен зеленчук, който все по-често намира място и на българската трапеза. Но когато видим както зелени, така и бели аспержи в магазина, често се питаме: има ли разлика между тях освен цвета?
Истината е, че зелените и белите аспержи идват от едно и също растение, но се отглеждат по различен начин.
Зелените аспержи растат на открито и се развиват под слънчевата светлина. Благодарение на фотосинтезата, те придобиват характерния си зелен цвят.
Белите аспержи, от друга страна, се отглеждат под купчина пръст или с покривен материал, за да бъдат предпазени от светлина. Така те остават бледи и не развиват зеления пигмент – хлорофил.
Зелените аспержи имат по-силен, тревист вкус и по-тънка текстура. Те са леко хрупкави и често се приготвят с минимална топлинна обработка – на скара, запечени или бланширани.
Белите аспержи са по-нежни, с леко горчив вкус и по-дебела обвивка. Обикновено се белят преди готвене и изискват малко по-дълго време за термична обработка – най-често се варят или задушават.
Зелените аспержи са по-достъпни и лесни за приготвяне – идеални за салати, гарнитури или паста.
Белите аспержи са сезонен деликатес, популярен най-вече в Централна Европа. Често се сервират с масло, холандез сос или в крем супи.
И двата вида са богати на витамини А, C и K, фибри и антиоксиданти. Зелените аспержи съдържат малко повече витамин C и фолиева киселина, благодарение на излагането си на слънце.
Няма „по-добри“ аспержи – просто различни. Ако търсите свеж, интензивен вкус – изберете зелените. Ако искате нещо по-деликатно и изискано – заложете на белите. А защо не опитате и двата вида аспержи, комбинирани в една чиния?
Вижте още как да съхранявате аспержи независимо от вида им, както и как правилно да чистим аспержи.
Коментари