Нарът е изключително вкусен и ароматен плод, чието кулинарно приложение е слабо познато в българската кухня. Но нарът е чест гост при приготвянето на типични за азиатската кухня специалитети.
Може да откриете десетки рецепти с нар в индийската кухня, грузинската кухня, както и при приготвянето на редица арменски, египетски, и турски традиционни ястия. Зърната на нара се включват в състава на салати и перфектно се съчетават със зелени листни зеленчуци, булгур, рукола, ябълки, круши.
Нарът е особено подходящ за приготвянето на чудесни гарнитури и сосове, но един от най-подходящите начини за освежаване на зелената салата, е да я подправите с оцет от нар.
Оцет от нар може да откриете в редица специализирани магазини, но може и лесно да приготвите в домашни условия. Традиционно оцетът от нар се приготвя от ферментиралите семена на див нар, които се оставят да отлежат в дъбова бъчва, но има и далеч по-лесен и бърз начин.
За целта ви трябват само пресни семена от нар и бял винен оцет. Една шепа от рубинените семена се слагат в 1 бутилка бял винен оцет, след което съдът се оставя на тъмно и хладно място за 10-ина дни.
Коментари