Баниците са един от най-обичаните специалитети от местната кухня. Всяка уважаваща себе си домакиня поне веднъж в живота си е запретвала ръкави и е правила вкусна традиционна баница с яйца и сирене, бюрек, тиквеник или баница със спанак. И докато в миналото, за да се приготви баница, домакинята е трябвало да стане рано-рано, да умеси тесто и да разточи кори, тънки като вестник, днес не е така. На разположение на любителите на баницата има готови кори за баница, които се съхраняват в хладилник или фризер.
Корите, които се съхраняват при плюсови температури в хладилник, не се нуждаят от допълнително размразяване и е достатъчно да бъдат оставени само за около 30-60 минути на стайна температура, за да се отпуснат и с тях да се работи лесно. Какво обаче да правим с корите, които се съхраняват, замразени във фризер?
Производителите препоръчват замразените кори да се извадят поне 12-24 часа предварително и да се приберат в хладилник, където постепенно да се размразят. Само така замразените кори за баница ще запазят своите качества след размразяване и гостите ще могат да похапнат вкусна баница. Какво обаче да правим, ако не разполагаме с толкова много време?
В този случай нямаме голям избор и трябва да опитаме някои от изпитаните тънкости в кулинарията. Никога, повтаряме никога не се опитвайте да размразявате замразени кори за баница в микровълнова фурна, защото това ще доведе до слепване на листата им. Може да се опитате да ускорите процеса по размразяване с помощта на сушоар или чрез потапянето им в хладка вода, която да смените няколко пъти до получаването на задоволителен резултат.
А ако нито един от тези начини не даде резултат, импровизирайте и вместо вита баница, пригответе наложена баница с любимата си плънка.
Вижте също как се разточват кори за баница и как се правят дърпани кори за баница.
Коментари