Един от най-вкусните начини да си спомним вкуса на лятото и на уханните летни плодове, е да приготвим от тях сладко. За мнозина сладкото от ягоди или сладкото от смокини е като да затвориш частичка от лятното слънце в бурканчета и да му се наслаждаваш през студените зимни дни, намазано на филийка.
Но един от въпросите, пред които се изправят не само новаците в кухнята, но и дори опитните кулинари, е как да позная кога сладкото е готово на гъстота и е време да го налеем в приготвените бурканчета. Интернет пространството е пълен с разни съвети, като да се капне капка, да се направи “път” с лъжица и др. Но понякога колкото и да се стараете да ги спазвате, може да се окаже, че сте свалили сладкото по-рано от котлона и то е прекалено рядко.
Тогава сте изправени пред въпроса как да сгъстим сладкото. Първото, което може да направите е да изсипете сладкото от бурканчетата обратно в съда за варене и да доварите до желаната гъстота. За препоръчване е това да се направи още докато сладкото е топло, но и по-късно да решите, няма да е фатално.
Един алтернативен начин за сгъстяване на сладкото, при който гарантирано запазвате плодовете цели, е да отцедите първо само плодовете, да ги запазите и да доварите само сиропа до желаната гъстота. Може също така да пасирате част от плодовете за сгъстяване на сладкото или да добавите към захарния сироп желатин.
Коментари