Все повече домакини имат в шкафа си богат набор от подправки, които използват при кулинарните си експерименти в кухнята. В някои случаи подправките се съчетават по уникален и неповторим начин, докато в други случаи съчетанието не е съвсем сполучливо, но ние няма да говорим за тях.
Ето защо преди да посегнете към поредното пакетче с екзотична подправка, която баба ви определено не е ползвала в кухнята, е добре да знаете за кои ястия е подходяща и за кои не.
Куркумата има безспорни вкусови и кулинарни качества, но най-често в хранителната и питейната промишлености се използва като багрило. С нейна помощ ястия като пиле на грил, различни видове майонези, сосове, рибни салати, супи, ястия с ориз и др. Придобиват не само отличен златист цвят, но и неустоим аромат.
Според специалистите в кухнята най-подходяща куркумата е за тлъсти гозби, като с нея в никакъв случай не бива да се прекалява. Гребнете на върха на чаена лъжичка малко куркума е това е напълно достатъчно за 4 порции. Поръсете с нея любимите си пържени картофки или печеното с ориз.
Нашият съвет е да не се колебаете да включите към любимите си ястия по малко куркума, защото тази подправка принадлежи към семейството на суперхраните. Смята се, че тя тонизира организма, повишава моторната и секреторната дейност на стомаха, червата и жлъчката, има дори антимикробно действие.
Коментари