Как се готви на водна баня?

Как се готви на водна баня?

Много често, когато четете рецепти за приготвяне на различни десерти, стигате до момента, в който пише, че те се приготвят на водна баня и това смущава много начинаещи кулинари, които не как се готви на водна баня.

Готвенето на водна баня е един от бавните начини за кулинарна обработка, за разлика от пърженето. Обикновено се използва при приготвянето на десерти, кремове или други ястия, които могат да изгорят, ако бъдат изложени директно на силата на огъня.

Нека да опишем точно как се готви на водна баня. Независимо какво ще приготвяте - дали ще разтопявате шоколад на водна баня или ще приготвяте обожавания от всички Кодрит Кадир, трябва да приготвите два съда - по-голям и по-малък.

В по-големия съд по правило се налива вряла вода, след което в него се поставя по-малкият съд, в който се намира десертът или ястието.

Препоръчва се при готвене на водна баня задължително да се работи с вряла вода, не топла, хладка или студена, като се следи за нейния обем и при нужда се долива отново вряла вода.

За най-добри резултати е добре на дъното на съда с вряла вода да поставите решетка или подложка от дебела хартия и върху него да сложите съда с ястието, което ще готвите на водна баня.

Така разстоянието между двете ще смекчи въздушните мехури, отделяни при кипенето и в резултат на това крем карамелът или сосът ще бъдат без никакви мехури - хладки до съвършенство.

Готвенето на водна баня не е никак трудно, а овладеете ли го веднъж, на семейната трапеза често ще присъстват вкусни десерти като крем карамел, торти с пухкав шоколадов крем и др.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати