Gotvach.bg»Съвети»Как да направя зимнина от чушки сиврия

Как да направя зимнина от чушки сиврия

MarianeMariane
Джедай
254955

Пресните плодове и зеленчуци вече почти целогодишно могат да се намерят в търговската мрежа, затова и много от по-младите домакини не намират за нужно да слагат зимнина. Но онези, които поне веднъж през живота си са опитали от вкусните туршии на баба, знаят, че от домашно приготвената зимнина по-вкусно няма.

За съжаление, чушките и доматите, които се продават извън нормалния им сезон, имат непривичен вкус, нямат аромат и въобще нямат нищо общо с онези дъхави дарове на природата, които лятото берем от градината.

Единственият начин да си припопним техния наситен вкус и аромат е чрез консервирането им за зимата.

Няма да сгрешим, ако кажем, че чушките сиврия са сред най-обичаните мезета и зимни салати на родната трапеза. Затова и днес сме се заели със задачата да ви покажем как се приготвя зимнина от чушки сиврия.

Има различни рецепти, по които да направите зимнина от чушки сиврия, нашите топ предложения за две - печена сиврия в буркани и туршия от пиперки сиврия.

И така, за приготвянето на печена сиврия в буркани ви трябват чушки сиврия - 10-12 бр., магданоз - 5 стръка, чесън - 5 скилидки, черен пипер, олио - 100 мл, сол - 1 ч.л., захар - 1 с.л. И оцет - 3 с.л.

Нека количествата не ви изненадват, те са за 1 брой буркан тим омния от 800 мл.

На чушките сиврия им се подрязват дръжките, след което се изпичат на тиган, котлон, във фурна или чукшопек. Задушават се в плик или тенджера и се обелват. Сивриите се нареждат в буркана, като между тях се слагат чесънът, ситно нарязания магданоз, черен пипер на зърна, олиото, оцета, солта и захарта.

Когато приготвите желаното от вас количество, бурканите се затварят плътно и се стерилизират за 5 минути.

Почитателите на сиврията задължително трябва да си приготвят и туршия от пипер сиврия. За целта трябва да имате на разположение 4-5 кг чушки сиврия, чесън - 1 голяма глава, 10 бр. Дафинови листа, 1 глава лук, захар - 2 с.л. Препълнени, лимони - 2 бр., синапено семе - 10 г, червен пипер, морска сол и оцет.

Почистените и подсушени чушки сиврия се слагат в подходящ, като между тях се слагат по малко от натрошен дафинов лист, нарязан чесън, нарязан лук, кръгчета лимони, синап и черен пипер.

Когато изчерпане продуктите, пристъпете към приготвянето на маринатата. На всеки 1 л вода се слагат 3 с.л. сол, по 2 с.л. захар и по малко оцет. С така приготвената марината залейте чушките, като трябва задължително да ви остане за допълване.

Оставете ги да престоят за 1 нощ, за да поемат сивриите от маринатата, след което налейте догоре от маринатат, захлупете с чиния притиснете. Когато чушките сиврия пожълтеят, туршията е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен