Gotvach.bg»Съвети»С какво вино се върви агнешкото?

С какво вино се върви агнешкото?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
С какво вино се върви агнешкото?

Традиционно у нас агнешкото месо е сред най-предпочитаните в през пролетта и началото на лятото. Смело можем да кажем, че пролетните празници вървят ръка за ръка заедно с печено агнешко или агнешко с подправки.

Независимо обаче от това на каква гарнитура за агнешко ще се спрете, трябва да обърнете специално внимание на виното, с което ще поднесете агнешкото.

При подборът на подходящо вино за агнешко месо трябва да имате предвид какво точно агнешко ще готвите, млечно или поотраснало, както и специфичната термична обработка.

Специалистите по съчетаване на храните и напитките са категорични, че млечното агнешко непременно трябва да се поднесе с отлежало поне няколко години вино, като бордо или бургунди. Плътният вкус на виното ще подчертае крехкостта и аромата на месото от агне, хранено само с мляко.

Ако сте заложили на някое по-отраснало агънце и по-специално на агнешко ребра, котлети или бут в комбинация с различни силни подправки, то към бордото и бургунди, които вече препоръчахме, може да добавите и пино ноар. А по-смелите авантюристи могат да опитат дори комбинация със сухо розе.

Класическото печено агне с чесън и розмарин е най-добре да комбинирате с по-леки и плодови вина, за него препоръчваме каберне, мерло, риоха или младо бордо.

Няма да пропуснем да отбележим с какво вино да комбинирате агнешкото месо и агнешките кюфтета, приготвени на барбекю.

Хубаво е виното, с което ги поднасяте, да е съобразено с марината, в която сте киснали агнешкото, като тук изборът е доста по-богат и позволява дори комбинирането на агнешко месо с вина с по-наситен сладък или кисел вкус, като каберне, сира, пинотаж.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
Общо гласували: 3
50
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати