Традицията в България повелява гостите да се посрещат с хляб и сол. Също така на първия учебен ден първолаците, както в деня на сватбата си младоженците биват захранени със сладък хляб с мед.
Затова смело можем да кажем, че хлябът у нас е символ не само на гостоприемство, но е и дълбоко вкоренен в традициите и културното ни наследство.
И децата знаят, че хлябът се добива чрез смилането на житните зърна. Важно е обаче да подчертаем, че подобно на редица други производствени процеси, при производството на брашно от пшеница също има утвърден рандеман, който указва колко брашно се получава от 1 кг пшеница.
Стандартът за България е 0.60 - 0.65 кг брашно да се добиват от 1 кг пшеница. Превърнато в тонове, за да е по-удобно пресмятането. От 1 тон пшеница се получават 600 - 650 кг брашно.
Остатъкът до 1 тон са трици, които при определени условия също могат да бъда използвани при производството на хляб и хлебни изделия.
Коментари