Курбан чорбата е сред най-приготвяните чорби по нашите географски ширини. Традиционно тя се приготвя с агнешко месо, но в различните краища на България може да я опитате и във вариант с телешко, пилешко и свинско месо.
Трудно може да се каже каква е автентичната рецепта за курбан чорба, защото има много различни варианти, всички до един вкусни.
При някои от тях се добавят дреболии, при други те липсва, един кулинари слагат кромид лук на курбан чорбата, други категорично го отричат.
Но, ако има нещо, за което всички кулинари са единодушни, то е, че задължително е курбан чорбата да се овкуси с правилните подправки.
Какви подправки се слагат на курбан чорбата у нас?
Независимо дали правите агнешка или телешка курбан чорба, задължително е присъствието на сол, черен и червен пипер, пресен магданоз и най-важното - джоджен.
В някои краища на страната при варенето на месото за курбан чорба, бульонът се овкусява с дафинов лист, но специфичният му вкус не допада на всекиго.
Коментари