Меласата представлява остатъчен продукт, получен при смилането на захарната тръстика. Меласата добива все по-широка популярност сред любителите на здравословното хранене, които искат да намерят здравословна алтернатива на захарта.
Меласата бива три вида – светла, тъмна и черна. Цветът зависи от това след кое преваряване се е получила меласата. Светлата меласа се получава след първото варене на тръстиката, поради което е и най-сладко. Тъмната се получава след второто варене и не е така сладка. Черната се получава след третото варене и е най-полезна, защото е богата на витамини и минерали.
Меласата може да се използва като подсладител на различни сладкиши и торти. Може да я добавите и директно върху мекици, бухтички и палачинки. Спокойно може да замените захарта в кафето си с лъжичка меласа. Може дори да я използвате в маринати и за печене на месо.
Меласата притежава и редица здравословни свойства. Тя има високи количества желязо, помага при ревматизъм и артрит, а редовният ѝ прием помага при сърдечни проблеми и проблеми с кръвното налягане. В меласата има високи количества витамин В6. Тя е много по-полезна от бялата захар и нейните заместители.
Коментари