Никой не знае откъде точно идва традицията да се танцува с пиле пред кумовете, но за радост на едни и ужас на други тя все още се спазва на много места у нас. Всеки, който е правил украса на кумско пиле, ще ви каже, че кумското пиле се украсява дълго, трудно и с много любов и фантазия.
За приготвянето на кумско пиле ви трябва 1 печено пиле, забучено на бирена бутилка, яйце за глава, накъсани и нарязани моркови, домати, листа от маруля, лимони, маслини и др.
Освен това ще са нужни цедено кисело мляко, крема сирене и 1-2 готови палачинки.
Със смес от цедено мляко и крема сирене може да покриете горната част на пилето, за да имитирате бяла риза, а с печени и обелени червени чушки може да оформите червеното елече на кумското пиле. Яйцето се сварява твърдо обелва се внимателно и с клечка се фиксира върху пилето, като глава.
Очи, устни и мустаци се охормят със зърна черен пипер или наситнени маслини. Ролята на пояс може да бъде изпълнена от тънък резен зелена чушка. С млечната смес може да оформите орнаменти по традиционни български мотиви.
Заметнете кумското пиле с палачинките, които оформете като наметка, а на главата му сложете калпак, направен от домати и чушки. Може да сложите на врата на кумското пиле гердан от нанизани зърна грозде. Отстрани гарнирайте със зеленчуци по избор.
Коментари