При печенето на питки има някои тънкости, които с удоволствие ще споделим с вас.
На първо място се изисква да си познавате печката, в частност фурната, както и да знаете на колко градуса се пече питка. Когато четете рецепта в някой сайт или списание и пише, че се пече на 180-200 градуса, не се доверявайте напълно, особено ако печката ви е нова.
Прекалено високата температура на печене може да стане причина бързо да ви се вдигне питката и да се запече отгоре и при вида ѝ да изключите и да се заблудите, че питката ви е изпечена.
Рискувате питката, след като я извадите, да падне и отвътре да е сурова, и да е тиклава в сърцевината.
По правило тестените изделия и в частност питките се пекат на загрята фурна на около 160-170 градуса на най-ниско положение на скарата. Времето за печене трябва да не е по-малко от 30-40 минути.
По високите и големи погачи и питки се пекат за не по-малко от 40-45 минути.
Наблюдавайте питката през стъклото и след 30 минути пробвайте със дървено шишче дали е изпечена.
Ако фурната ви пече силно на горен реотан можете на моменти да го изключвате. Също можете и да сложите алуминиево фолио, за да предпазите от изгаряне питката. Но запомнете, че точната температура за печене на питки е около 160-170 градуса. Така винаги ще ви се получават перфектни тестени изделия.
Коментари