При печенето на питки има някои тънкости, които с удоволствие ще споделим с вас.
На първо място се изисква да си познавате печката, в частност фурната, както и да знаете на колко градуса се пече питка. Когато четете рецепта в някой сайт или списание и пише, че се пече на 180-200 градуса, не се доверявайте напълно, особено ако печката ви е нова.
Прекалено високата температура на печене може да стане причина бързо да ви се вдигне питката и да се запече отгоре и при вида ѝ да изключите и да се заблудите, че питката ви е изпечена.
Рискувате питката, след като я извадите, да падне и отвътре да е сурова, и да е тиклава в сърцевината.
По правило тестените изделия и в частност питките се пекат на загрята фурна на около 160-170 градуса на най-ниско положение на скарата. Времето за печене трябва да не е по-малко от 30-40 минути.
По високите и големи погачи и питки се пекат за не по-малко от 40-45 минути.
Наблюдавайте питката през стъклото и след 30 минути пробвайте със дървено шишче дали е изпечена.
Ако фурната ви пече силно на горен реотан можете на моменти да го изключвате. Също можете и да сложите алуминиево фолио, за да предпазите от изгаряне питката. Но запомнете, че точната температура за печене на питки е около 160-170 градуса. Така винаги ще ви се получават перфектни тестени изделия.
Като знаете как се пече питка, опитайте нашите рецепти за празнични питки или тези пухкави памук погачи.
Вижте също как се правят фигурки върху питка, защо при печене се напуква питката и как да остане питката мека.
Коментари