Има няколко начина за правене на фигурки върху пити.
1. Декорация от същото тесто за питката, като се слага допълнително брашно да стане много твърдо и се оформят фигурките. Това тесто малко си увеличава обема, защото има мая. Слага се върху питката след втасването й и намазана с жълтък. За да побелее фигурката се поръсва с брашно.
2. Фигурки от брашно, сол и вода, които се замесват. Имат цвета на питата. Поставят се след намазване с жълтък, непосредствено преди печене.
3. Фигурки от равни количества сол и брашно/1:1/, вода. Тези фигурки остават бели, но са много солени. Слагат се непосредствено преди печене, върху намаза с яйце пита.
4. Декорация от една част нишесте, двойно количество брашно, сол и вода за омесване на твърдо тесто като пластелин. Лесно се оформя и става красива и бяла, може да се консумира. Слага се непосредствено преди печене и върху намазана с яйце пита.
5. Фигурки от парено тесто. Една чаша завира на котлона, добавя се 1 ч.л. сол и 3 ч.ч. брашно. Прави се твърдо тесто. Слагат се 10 мин. преди да се извади питата, като се залепя с белтък.
6. Сладка декорация с парено тесто. Завира се 90 мл. вода, 90 гр. захар, 1 с.л. мед. След като заври се сваля и се изчаква да изстине. Тогава се слага брашно, за да стане еластично тесто. Поставя се непосредствено преди печене и върху намазана пита. За блясък може да се мине с четка, потопена в захарен сироп преди да се допече.
7. За сладки питки се прави тесто от вода, захар, мед и какао. Слагат се на котлона 90 мл. вода, 90 гр. захар, 1 с.л. мед, 2 с.л. какао. След завиране се охлажда и тогава се слага брашното.
8. Сладка декорация с белтък. 20 мл разтопено масло, 1 белтък, 10 мл прясно мляко, 2 с.л. пудра захар
и 2 с.л. брашно. Разбива се с миксер, накрая се прибавя брашното. Трябва да стане еластично тесто. Фигурките се слагат 20 мин. преди да е готова питката. Залепя се с белтък.
Коментари