Защо загаря ракията?

Защо загаря ракията?

За да се получи доброкачествена ракия е много важно как се вари тя. Когато се вари предимно от ябълки и круши, загарянето е реален проблем и трябва много да се внимава. Загарянето на ракията се получава, защото при плодове и вода съотношението не е спазено и материалът е твърде гъст.

Кашата, която се изсипва в казана, трябва да заеме не повече от 80% от обема му. И това трябва да се спазва и се прави с намерение да се остави по-голямо пространство за парата при завиране на кашата. За да се разбере на определен плод колко вода ще трябва, майсторите са измислили прост и лесен начин, като забиват чиста пръчка в средата на кашата.

Тази пръчка, ако остане във вертикално положение, след като я пуснат, значи кашата е твърде гъста и ракията ще загори. в случая се налива вода, докато пръчката се наклони до ръба на казана. Ако поставите тази каша без да я разредите и не налеете вода, ето тук вече ракията ще загори.

Другото, което може да се получи, е когато се слагат много дърва в огъня .Трябва да се слагат не много големи дървета. Огънят не бива да бъде прекалено силен, за да не загори ракията.

Преди да се излее кашата, трябва да се постави дървена или метална скара на дъното на казана.

Точно тази скара не позволява на твърдите частици да стигнат до загрятото дъно. Върху скарата е добре да се постави чувал от зебло и в него да се излее кашата. Чувалът се завързва, около него се налива се вода, докато се покрие и се слага капакът.

Някои слагат мрежа, която допуска до дъното само плодов сок и в този случай е немислимо самата ракия да загори. Ако се спазват тези правила ракията никога няма да загори .

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати