Кои са нетлъстите меса?

Кои са нетлъстите меса?

Днес все повече хора, които водят здравословен начин на живот, се отказват от твърде мазни храни. Мастни млечни продукти се заменят с продукти с ниско съдържание на мазнини, хората спират да ядат пържени храни и разбира се, отказват се от мазнини.

Какво значи нетлъсто месо?

Постно или нетлъсто месо е това , което е с ниско съдържание на мазнини. Такова месо често се превръща в основа на хранителна диета за намаляване на теглото, както и при лечението на различни заболявания. Така например, при заболявания на стомашно-чревния тракт, артрит, алергични заболявания и много други, се препоръчва да се въвеждат меса, с ниско съдържание на мазнини в диетата.

Месото е отличен източник на протеин, който е изключително важен при диета. В крайна сметка, приемът на протеини допринася за по-бърза загуба на тегло поради факта, че протеините се усвояват от организма дълго време, за разлика от въглехидратите.

Освен това е изключително трудно да се създаде мускулен релакс без консумация на протеини, а това означава, че нетлъстото месо е храна № 1 във диетата и спортното хранене. Много диети препоръчват въвеждането в диетата си на точно постно месо, например протеинова диета, въглехидратната диета и в диета за редуване на въглехидратите.

Кои меса са нетлъсти

Пилешко месо

Пилето се счита за диетично месо. В 100 грама пилешко месо се съдържта около 200 калории, 18 грама протеини и 15 грама мазнини. Но съдържанието на калории в пилето може да варира в зависимост от това, коя част от пилето се консумира. В 100 грама пилешки гърди се съдържат 113 калории, 23 грама протеин и само 2.5 грама мазнини. По този начин можете да контролирате коя част от пилето да включите във вашата диета

Заешко месо

Друго диетично и нискомаслено месо е заешкото. Това месо е много подобно на пилешкото, но е още по-полезно. Съдържа голям брой протеини, витамини B6, B12, PP, които правят това месо незаменимо в диетичното хранене. Заешкото месо съдържа и много фосфор, флуор и калций. Калоричното съдържание на това постно месо е около 180 калории на 100 грама, съдържа и 21 грама протеин и 11 грама мазнини. Трябва също да се отбележи, че протеинът съдържащ се в заека, е лесно смилаем.

Пуешко месо

Абсолютно диетичното месо е пуешкото и също спада към нетлъстите меса . Месото от пуйка съдържа малко холестерол, добре се асимилира в човешкото тяло и в същото време съдържа много полезни вещества. Така че, пуешкото месо е богато на витамини А и Е, съдържа важни микроелементи като желязо, калий, калций. Пуешкото месо се счита за по-полезно месо от пилешкото и заешко месо.п Пуешкото месо съдържа само 120 калории, а във филето 113. Като цяло, съдържанието на калории в пуешкото е около 200 калории на 100 грама, съдържа 20 грама протеин и 12 грама мазнини.

Телешко месо

Говорейки за немазни меса, не е възможно да не споменаваме телешкото месо, което е отлична диетична храна. Това нискокалорично месо е богато на холин, витамини B, B3, B6 и също така съдържа много минерали: желязо, фосфор, цинк, мед и други. Освен това телешкото допринася за регулирането на кръвната глюкоза, което е много важно по време на диета. В 100 грама телешко месо се съдържат около 100 калории, 19 грама протеин и само 2 грама мазнини.

Говеждо месо

Говеждото може да бъде включено в менюто за диета, тъй като това месо съдържа много протеини и желязо. Това обаче важи повече за филето, което съдържа няколко мастни слоя и се счита за нискомаслено месо. В 100 грама телешко филе, се съдържат около 120 калории, 20 грама протеин и 3 грама мазнини.

Въпреки факта, че всички изброени видове месо са нетлъсти и нискокалорични, съдържат малко мазнини, не забравяйте и начините на приготвяне. Нетлъстото месо, пържено в масло или с добавяне на различни мазни сосове, веднага се превръща в категория от ястия, опасни за фигурата и здравето. Препоръчва се да се готви задушено месо, печене във фурната или варено, така месото ви ще остане наистина диетично.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати