Какво съдържа готварската сметана?

Какво съдържа готварската сметана?

Както всички знаете, сметаната, като продукт, намира най-голямо приложение при приготвянето на сладкарски изделия, но също така я използваме и в приготвянето на много основни ястия. Сметана ще откриете в рецептите за любимите спагети карбонара, за кремсупи.

Сметаната се използва, като застройка към супи, за основни ястия, като добавки към сосове и много други. В кухнята можете да ползвате, както заквасена сметана, така и течна сметана за готвене.

Течната сметана се използва най-често и се предлага в големи кутии, а заквасената сметана е гъста, като киселото мляко и се предлага в кофички.

Ние, както предполагаме и много от вас, сме много любопитни да разберем всъщност какво съдържа готварската сметана, която използваме толкова често в ежедневието си.

Готварската сметана, както и всички останали видове сметани, се приготвя на млечна и растителна основа. Ако течната готварска сметана, която си купувате от магазина, е прясна и в нея не се съдържат консерванти и растителни мазнини, то ще я намерите там, където обикновено стоят млякото, сиренето и маслото. Това е сметана, приготвена изцяло от мляко и е за предпочитане пред растителния си аналог.

Също така сметаната за готвене не се подслажда допълнително. Ако все пак искате да я използвате за десерт, то просто ѝ добавете някакъв подсладител и сте готови.

Сметаната по своята същност е продукт от нехомогенизирано мляко с високо съдържание на мазнини. Тя обикновено се отделя на повърхността на съда с мляко, тъй като мазнините в нея са по-леки от водата в млякото. Сметаната е изходен продукт за производството на краве масло.

И за онези от вас, които още не са се досетили, ще кажем, че сметаната е просто модерното название на каймака. В миналото нашите баби са правили сметана чрез обиране на каймака на прясното мляко, нов наши дни за тази цел се ползват различни машини.

Готварската сметана, която се предлага в търговската мрежа, се състои не просто от отделения каймак, но към него има прибавени и допълнителни мазнини, които могат да варират от 15 до 45 % от цялата маса на продукта. Обикновено се прибавят напълно хидрогенирани мазнини като палмово масло и др.

Разбира се, благодарение на млечното съдържание в сметаната има също така много витамини и минерали, като почти всички всички разновидности на витамин В, витамини C, D, цинк, селен, магнезий, калций, фосфор, витамин холин и др.

Рейтинг

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати