Какви подправки се слагат на дюнер, е една интересна и доста обширна тема. Известно е, че в арабската кухня се използват много подправки и всякакви комбинации от такива. Това дава възможност да приготвите дюнера по ваш вкус.
Важно е обаче да се спазят основните неща при приготвянето на дюнер, а именно да се използва арабска питка, печено месо, картофи, зеленчуци и сос.
За да стане вкусен дюнерът и вкусът да е равномерен, е важно освен месото да се овкусят също и питката, както и допълнителните продукти.
Най-добрият начин за това е в стопената от изпеченото месо мазнина да се сложат малко кимион, черен пипер, сол и по желание динджифил и мащерка. Тази смес се загрява в тиган за палачинки и плоската питката се слага отгоре, като се завърта, за да се овкуси добре и да омекне.
За привържениците на лютото, може да се добави и малко къри или лют червен пипер.
Другият важен момент е сосът за дюнер /или сосовете/, които ще сложите на вашия домашен дюнер. Единият е чесновият, който се приготвя с чесън на прах или скилидки, а другият е лют, който може да се приготви с лют червен пипер или дори със семките на люти чушки, ако имате под ръка.
За тези, които обичат повече подправки и не се страхуват да експериментират в кухнята, препоръчваме да сложат също и индийско орехче, мащерка, босилек, куркума, бахар, копър или други подправки, които добре да се комбинират с вкуса на избраното от вас месо.
Коментари