За хората, които страдат от глутенова непоносимост, брашното от кестени е чудесна възможност да се насладят на любимите си сладкиши и тестени изделия, без да се притесняват за здравето си.
Всъщност питомните кестени от хилядолетия се използват за храна. Те са сред най-важните хранителни култури в Япония, Китай и Южна Европа и това съвсем не е случайно. Все пак питомните кестени съдържат два пъти повече нишесте от картофите.
Освен това те са богати на витамин C почти колкото лимоните, което ги прави в незаменими помощници в борбата със сезонните настинки и грип. Редовната консумация на кестени или продукти от кестени действа оздравяващо на нервната, сърдечно-съдовата и костната система на организма.
Брашното от кестени може да се намери в по-големите хранителни магазини, както и в специализираните магазини за хляб и брашно. Но не е трудно да се приготви и вкъщи.
Трябват ви само пресни кестени от пазара. Те се измиват добре, цепват се леко с нож и се изсушавата на слаба фурна – 70-100 градуса за няколко часа. След охлаждане се обелват (доста трудно) и смилат в блендер. С полученото брашно от кестени може да приготвите различни сладкиши, торти или супи.
Вижте също как се съхраняват кестени и как да ядем кестени.
Коментари