Опасна ли консумацията на сладко при бременност?

Опасна ли консумацията на сладко при бременност?

Опасна ли консумацията на сладко при бременност?

По време на бременност женското тяло претърпява много промени - във физиката, в психиката и дори във вкусовите предпочитания. По време на бременност при жените се наблюдава непрестанен апетит към неща, които или до сега не са употребявали толкова често или изобщо не са обичали.

За разлика от тях обаче сладкото е нещо, което всеки консумира, дори и когато не носи бебе в утробата си. Лесно можем да отговорим на въпроса дали сладкото е опасно по време на бременност.

По време на бременност тялото на жената има потребност от повече въглехидрати, отколкото по принцип. Те са от ключово значение, както за изграждане на плацентата, така и за нормалното изграждане на органите на бебето.

Това обаче не трябва да е причина бременните жени да употребяват повече сладко от обикновено.

Това че въглехидратите са необходими повече, не означава,че трябва да ги набавяме от вредните храни.

Вредните храни са си вредни, както по време на бременност, така и когато сме в нормално физическо състояние. Набавянето на въглехидрати при бременни става по друг начин, като тялото само си ги извлича при хранене.

Пример за храни, с които можем да си набавим повече въглехидрати са плодовете, пълнозърнести храни и зеленчуци.

Ако замените тези храни със сладко единственото, което ще се случи с тялото ви, е да започнете да покачвате излишни килограми под формата на мазнини, а ако се прекали с количеството приета захар, може да се стигне до здравословни проблеми, като гестационен диабет при майката и риск от отключване на метаболитен синдром при плода.

Рискът от прекомерната употреба на захар и сладко при бременни може да се сравни дори с риска от тютюнопушеното и употребата на алкохол по време на бременност.

Разбира се, когато ви се преяде сладко, не трябва да се лишавате напълно от него. Както вече споменахме всяко нещо е вредно, когато употребата му е прекомерна, а всичко в нормални количества е полезно както за вас, така и за вашето бебе.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати