Кои са степените на изпичане на телешкото месо?

Кои са степените на изпичане на телешкото месо?

Кои са степените на изпичане на телешкото месо?

Много често, когато си поръчаме телешко месо в ресторант, ни питат как искаме то да бъде изпечено. Всеки човек има своите индивидуални предпочитания и сега ще ви представим какво точно представляват степените на изпичане на месото и как да си го поръчваме по наш вкус.

Общоприетите степени за изпичане на телешкото месо са точно 5 на брой, като всяка степен на изпичане на телешкото има специфична температура на месото отвътре. Много хора си мислят, че за да бъде едно месо полезно то трябва да бъде перфектно изпечено. Тези митове отдавна са отменени и доказателство за това са честите поръчки на почти сурово месо.

Rare - ако искаме стекът ни е да кървав и сочен, то това е нашата степен. При тази степен месото се изпича от двете страни, за не повече от 1 минута на страна, колкото да хване коричка и покафенее. При допир с пръст трябва да усещаме мека структура, а вътрешната му температура трябва да бъде 45-47 градуса.

Medium Rare - тази степен е по-различна с това, че времето за изпичане на месото се увеличава в зависимост от дебелината на стека от около 2 до 2.5 минути от всяка страна. Как да познаем, че месото ни е изпечено Midium Rare - то има дебела и добре оформена коричка и розово-червен цвят отвътре, когато се разреже.

Medium- тази степен на изпичане е най-предпочитаната от клиенти. Приготвеният стек, изпечен medium, има добре изпечена външна част и кървава сърцевина. В зависимост от дебелината на месото, сърцевината преобладава около 50 %. Предпочитаното в тази степен е,че стекът остава крехък и сочен.

Medium Welldone - тази степен се постига, като малко преди да е напълно изпечено месото, се отстрани от огъня. Цветът на така изпеченото месо е кафяв с леки нюанси на розово. Когато си поръчате месото приготвено по този начин, вие ще сте сигурни, че ще ядене крехко месо, което обаче няма да е сурово.

Well-done - при тази степен месото е напълно изпечено, в сърцевина си то е изцяло кафяво. Когато така приготвеният стек се разреже, от него не трябва да капва и капка кръв. Този вид изпичане на месото е подходящ за хора, които имат пълна непоносимост към кръвта.

Трябва да се има предвид, че телешкото месо е доста претенциозно и ако бива сготвено напълно, има риск то да стане сухо и жилаво. Любителите на този вид изпичане трябва да са готови за това.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати