Отговорът на този привидно прост въпрос е и ДА. Хранителните препоръки, които специалистите дават, се променят непрекъснато. Едната година се препоръчва да преминете от маслото към маргарин. Година по-късно научаваме, че маргаринът е по-лош за нас, отколкото маслото.
Маргарин се използва като заместител на маслото и се произвежда също така и от различни растителни масла, като соя, рапица и палмово масло. Могат да се използват и други масла, включително ленено семе и рибено масло. Маргаринът трябва да съдържа най-малко 80% мазнини.
Маргарините са известни с високо съдържание на трансмазнини. Установено е, че трансмазнините са толкова лоши за вас, колкото наситените мазнини, ако не и по-лоши.
Маслото е с високо съдържание на наситени мазнини, което според много диетолози води до увеличаване на риска от сърдечно-съдови заболявания.
Маргаринът, от друга страна, търпи процес, наречен хидрогениране, за да се избегне развалянето му и да се увеличи срока на годност. Страничните продукти от този процес са трансмастни киселини: мазнини, които се идентифицират чрез тяхната необичайна химическа конфигурация.
Рисковете от сърдечно-съдови заболявания са свързани както с наситени мазнини, така и с транс мастни киселини. Учените заключават, че наситените мазнини, намиращи се в храните, включително маслото и мононенаситените мазнини, намиращи се в ядките и зеленчуците, не са свързани с риск от диабет тип 2.
От друга страна, приемът на трансмастни киселини значително увеличава рисковете от развитие на диабет. Единствените мазнини, свързани с намален риск от диабет, са полиненаситените мазнини, като тези в рибените масла.
Транс мазнините имат неблагоприятно въздействие върху липидните профили, защото повишават лошия холестерол и намаляват добрия холестерол, което увеличава риска от сърдечен удар или инсулт. Консумацията на маргарин може да забави храносмилането и да затрудни работата на вашия инсулин, което води до възможно повишаване на нивото на кръвната глюкоза. Затова и маргаринът е абсолютно противопоказен за хора, които страдат от диабет.
Храните, които са значителен източник на трансмастни киселини, включват: маргарин, сладкиши, бисквити, понички, крекери, чипс, фъстъчено масло.
Така че, маслото е много по-полезно за диабетиците от маргарина.
Американската асоциация на сърдечно съдовите заболявания все още препоръчва по-нисък прием на наситени мазнини (5-6% от общите калории). За човек, който се нуждае от 2000 калории на ден, това се равнява на едва 13 грама наситени мазнини на ден.
Това е по-малко от 2 супени лъжици масло, без да се включват наситени мазнини в други храни като сирене, мляко, месо и домашни птици.
Имайте предвид, че тези препоръки са за всички хора, не само за диабетици. Тъй като диабетиците са по-податливи на сърдечно-съдови заболявания, има смисъл да се съобразяват с този съвет.
Коментари