Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Заместители на маслото в рецептите

Заместители на маслото в рецептите

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
авокадовото олио е заместител на маслото

Искате да замените маслото в рецептите си с друг сходен продукт? Няма проблем! Има доста заместители на маслото, които вече може и да са налични във вашата кухня.

Маслото е основна съставка, която служи за различни цели в кухнята - от създаване на нежна текстура в сладкиши и бисквитки, до добавяне на богатство и вкус към кремообразни супи и сосове. Как да действате, ако маслото ви свърши или просто искате да опитате да печете или готвите с друг сходен продукт? За щастие е лесно да замените маслото със съставки, които вероятно вече имате под ръка в дома си.

Най-добрият заместител на маслото за печене е този, който имате под ръка, но зависи от това, какво печете, а също така и от предпочитанията ви за вкус и текстура. Алтернативите на маслото при печене са:

Маргарин и масло на растителна основа

Маргаринът и маслото на растителна основа са направени от растителни и ядкови масла. Разработени са като алтернативи на маслото и може да се каже, че са най-точните заместители на маслото. Подходящи са за почти всяка рецепта за печене, която изисква масло като бисквитки, торти и др. В повечето рецепти можете да използвате съотношение 1:1 за смяна на масло с маргарин или масло на растителна основа (по-точно казано, ако рецептата изисква 1 чаша масло, използвайте 1 чаша маргарин или масло на растителна основа).

Олио или зехтин

Ако обичате влажни и нежни печени изделия, помислете за използването на олио или зехтин като заместители на маслото. Кое да използвате (и колко) зависи изцяло от вкуса и текстурата, които търсите.

Подходящо е да замените около ¾ от маслото в рецепта със зехтин или растително олио от слънчоглед, рапица и прочие (или по-точно казано, ако рецептата изисква 1 чаша масло, използвайте ¾ чаша олио или зехтин). Ако обаче рецептата изисква разтопено масло, можете да размените съставките в равни количества. Тук няма нужда да коригирате съотношенията.

Кокосово масло

кокосово масло е заместител на маслото

Тук можете да използвате съотношение 1:1, когато замените краве масло с кокосово масло (ако рецептата изисква 1 чаша масло, използвайте 1 чаша кокосово масло). Придава лек кокосов вкус на бисквитки, сладкиши, бързи хлябове, мъфини и др.

Ябълков сос

Това е чудесен начин да изсветлите вашите печени изделия, особено хляб и мъфини. Изберете неподсладен сорт, тъй като ябълките естествено съдържат значително количество захар. Ако имате под ръка само подсладено ябълково пюре, коригирайте съответно захарта в рецептата си (съотношение 1:1).

Банани

Включете малко плодове в любимите си хлябове, сладкиши, бисквитки и други. Те добавят плодов вкус. В повечето случаи няма да се налага да коригирате съотношенията си, когато заменяте масло с банани (ако рецептата изисква 1 чаша масло, използвайте 1 чаша бананово пюре). Разбира се, преценете най-добре, когато бъркате тестото или тестото.

Гръцко кисело мляко

Гръцкото кисело мляко е друга по-лека алтернатива на маслото, създава невероятно меки и влажни печени изделия, като същевременно добавя приятен вкус.

Можете да използвате съотношение 1:1, ако рецептата ви изисква количество по-малко от 1 чаша (ако рецептата изисква ½ чаша масло, използвайте ½ чаша кисело мляко). Ако рецептата изисква повече от 1 чаша, увеличете брашното в рецептата с около ¼ чаша или намалете течността с около ¼ чаша. Това ще предотврати навлажняването на крайния ви продукт.

Алтернативи на маслото при сотиране и пържене:

Ако търсите най-добрия заместител на маслото за сотиране или пържене на тиган, изберете си ароматно масло, като олио от авокадо. Маслото има много ниска точка на димене, така че всяко масло, което изберете ще е подходящо.

Алтернативи на маслото при приготвяне на сосове:

Рецептите за сосове често изискват масло към края на готвенето, за да се сгъсти малко и за допълнително богат вкус. Тежката сметана за разбиване или заквасена сметана могат да влязат в употреба на негово място. Добавете малко по малко, докато сосът ви достигне желаната гъстота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest