Не можете да си представите любимата си паста болонезе или сос без вълшебния аромат на босилек, нали? Босилекът е една от най-ароматните подправки в италианската кухня, арабската кухня, че и в българската кухня. Той е почетен гост в редица доматени сосове, рецепти за паста и супи.
Неслучайно наричат босилека кралската подправка. Именно от него се приготвя прочутия балсамов оцет (в комбинация с естрагон и копър).
Босилекът е от онези растения, които лесно могат да бъдат изсушени, и съхранявани в херметически буркани да запазят уникалния си аромат на цели две години.
Винаги можете да си купите изсушен босилек от магазина, но няма нищо сложно да си го приготвите и сами вкъщи. Трябва ви само малко пресен босилек и свободно място.
Можете да сушите босилека както е на китки или да откъснете само листенцата му и да ги сушите поотделно. Когато сушите босилека на китки, трябва да завържете стеблата в долната част и да ги провесите на сухо и проветливо място.
Ако решите да сушите отделните листенца, е добре да подберете листа със средна големина. Откъснете ги и ги разпределете върху вестник или тънък плат. Оставете ги за няколко дни в сухо и сенчесто помещение, след което ги приберете в херметически затварящ се буркан.
В случай, че не разполагате с подходящо място или просто не ви се чака десетина дни, докато босилекът изсъхне, може да го изсушите и във фурната. Сложете листата му за 30 минути в загрята на 40 градуса фурна, след което охладете и приберете.
Изсушеният босилек ще запази вълшебния си аромат в продължение на поне 2 години. Препоръчваме ви, когато готвите агнешко месо с босилек или ароматни пици с босилек да прибавяте подправката в самия край на кулинарната обработка.
Коментари