Гофретите са сладкарско изделие, което по състав много наподобяващи палачинките, но с типичната за тях релефна повърхност, чиято идея е да задържа солени или сладки пълнежи. Да не забравяме и уникалната хрупкава коричка, която превръща лесните гофрети в любима закуска за малки и големи.
За направата на гофретитесе приготвя смес, която се изпича в гофретник. Почти винаги гофретниците са с незалепващо покритие, но въпреки това много често при изваждането си гофретите залепват и им се нарушава цялостта.
Чрез два много лесни и практични метода залепването на гофретите и провалът на закуската може да бъде предотвратен.
Първата мярка срещу залепването на гофретите е добавянето на по-голямо количество олио към самата смес, от която се приготвят гофретите. Недостатък на този метод е, че не винаги той работи, а и добавянето на допълнително мазнина може да наруши баланса на сместа.
Практичното решение е да се намаже предварително гофретника с маргарин, масло или растително масло в количество около 1 ч.л. и преди да се е разтопил напълно да се изсипе определеното количество смес.
Не само, че гофретите няма да залепват и лесно ще се извадят от формата цели, ами и ще придобият много приятна и леко хрупкава коричка от самия маргарин.
Коментари