Резенето, познато още като фенел, е ароматен средиземноморски зеленчук, който набира все по-голяма популярност и в нашата страна. Резенето има изключително свеж аромат, примесен с леки нотки анасон и сладникав привкус, който леко наподобява копъра. То се използва много в средиземнорската кухня. Може да се консумира сурово, но най-често се пече на скара или фурна, задушава се или се пържи.
Резенето е отлична добавка към различни рибни ястия, супи, зеленчуци като карфиол, броколи, зеле, картофи и цвекло. Използва се и в редица салати. Вкусът му подхожда на руколата, ябълките, каперсите, червения лук. Резенето е отлична добавка към макароните.
Най-добрите подправки за резенето са мащерка, чесън, лимонов сок, черен пипер. Може да го използвате в различин запеканки и предястия. Много често резенето се поднася като гарнитура към месни ястия, като преди това само е леко запечено на фурна или е сотирано. Резенето е отлична съставка за сосове, плънки за риба и месо. Може да се използва и в нашенския таратор, както и в здравословна салата с червено цвекло.
Сандвичи с черен хляб, върху които има малко резене, са истинска здравословна бомба. Когато използвате резенето като подправка, най-добре го добавяйте в края на термичната обработка, за да се запазят най-добре вкусовите и здравословните му свойства. Резенето мож да се слага в бульон, в който се варят картофи или риба, защото им придава невероятен вкус. Вижте и някои идеи за приготвяне на ястия с резене: Питки с пилешко и резене, Печени глави резене и Резене по руски.
Коментари