Как се правят цветя от захарно тесто?

Как се правят цветя от захарно тесто?

Първите цветя от захарно тесто се появяват в Англия в края на 19 век. Те, както и шоколадовите фигури, са били изобретени от сладкари, които преди това трябвало да украсяват кексове и торти за дворцови събития с жива растителност от цветните лехи. Естествените букети бързо изсъхвали, освен това, някои цветя са били отровни, което можело да застраши живота на господарите. Така че те трябвало да намерят изход от ситуацията, която бързо се превърнала в цяло изкуство.

През 1981 г. английските почитатели на захарната флористика се обединяват в първата в страната Британска гилдия на майсторите. В съвременна Великобритания, може би най-известният представител на гилдията е сладкарят Алън Дън. Неговите майсторски класове са много популярни в цял свят. Отчасти благодарение на него, сладкото изкуство се превърна в отделно и модерно хоби.

Всяка жена се чувства като магьосник в кухнята, ако успее да направи нещо специално, например торта с необичайни фигури или луксозни цветя от захарно тесто. Такъв вкусен декор е подходящ за шедьоври на сватба и годишнини, те могат да украсят детско парти и професионално празненство.

Цветя, фигури и бижута от захарна маса могат да бъдат сътворени не само от майстори сладкари, а и от всеки, който прояви желание да декорира своето сладкарско произведение.

Захарното тесто е съвместно изобретение на сладкарите от много страни по света. Без значение как и кога се е зародила модата да се украсяват торти с мастика, най-важното е, че тя е отличен материал за творчество в кухнята.

Как да се научим да правим захарни цветя

На пръв поглед на изкусно направени букети, може да изглежда, че това хоби изисква наличието на някои специални художествени знания и умения. Но това е дълбока грешка. Въпреки факта, че елегантните предмети са като малки шедьоври на талантлив скулптор, е съвсем реалистично да направите сами цветя от захарно тесто. Вярно е, че ще трябва да бъдете търпеливи, да се снабдите със специални инструменти и материали и внимателно да прегледате няколко майсторски класа от професионалисти.

Трябва да се отбележи, че без специални инструменти, за да направите качествени цветя от захар, няма да стане. По принцип инструментите, които се използват, са точно същите като при работа с полимерна глина и са много сходни с тези за работа с пластилин. Така че, ако имате такива у дома, можете безопасно да ги използвате. Ако нямате, тогава трябва да търсите в подходящи, специализирани магазини за сладкарски инструменти и материали.

Необходимият комплект инструменти се състои от:

дъски за валцуване;

пластмасов щифт;

гумени тампони за оформяне на венчелистчетата;

фрези и купчини за формоване;

арт- четки за оцветяване на детайли;

флористична лента за закрепване на цветя и листа;

флористична жица.

За вашата работа е необходимо да се сдобиете с моделите от листенца на различни цветя. За оцветяването на захарните цветове се използват два вида хранителни продукта - гел и прах (наричани още оцветен прах или прашец). Гелът се добавя към мастика, за да се даде общ тон на продукта. Завършените детайли на цветята преди сглобяването, се постига с оцветяване със сухи цветни прахове, придаващи максимална прилика с естественият им вид.

Съставът на захарното тесто, от което се правят захарни бонбони за торта, е много различен от този, от който са извайват различни фигурки и цветя или се ползва за покритие на самата торта. Това тесто трябва да бъде много еластично, да се разточва тънко и бързо да се втвърдява и да поддържа формата добре.

Има огромен брой рецепти. Струва си да опитате няколко, за да намерите най-удачната за вашата работа.

Покажете малко упорство и въображение и винаги можете да изненадате гостите си с истински сладкарски шедьоври на празничната трапеза. Ако успеете да овладеете всички тайни на захарната флористика, тогава хобито лесно може да се превърне в доста доходоносна работа.

Изработването на фигури, цветя, дантели от захарна маса за торта у дома изисква плътно захарно тесто, за да запазите желаната форма.

Накратко, за да се научите бързо и лесно как да работите с мастика, трябва да знаете биохимичния състав и физичните свойства.

Това ще ви помогне не само да се справите успешно със сладкарската мастика, закупена в специализирани магазини, но и сами да подготвите необходимото тесто.

Рецепта за лесно захарно тесто

пудра захар - 600 г

лимонов сок - 30 мл

царевично нишесте - 50 г

желатин - 20 г

глицерин - 1 супена лъжица

вода - 200 мл за разтваряне на желатина

ванилия - 2-3 г

глюкоза - 10 м

Приготвяне: Изсипете нишестето в хладка вода. Когато се охлади до стайна температура, добавете глицерина и глюкозата към полученото желе. Отделно се разтваря желатинът на водна баня, без да се повишава температурата на загряване над 40 ° С. Пресейте пудрата захар. Добавете постепенно течните съставки, докато работите интензивно със силиконова шпатула и смесвате цялата маса.

Продължете да месите върху масичка или силиконов килим, докато захарното тесто получи правилната пластичност, еднородност и в същото време престане да лепне твърде много по ръцете ви. Съхранявайте в найлонов плик в хладилник.

За да получите различни цветове, добавете безвредни сладкарски бои или естествени оцветители от сока на различни растения.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати